WERELDKIDSONLINE

Mumbai

Mumbai is de grootste stad van India, de hoofdstad van de staat Maharasthra, en ligt aan de Arabische zee.

Aantal inwoners:

Men schat 15,5 miljoen ( de voorsteden inbegrepen) maar absolute ‘zekerheid’ bestaat hierover niet. Voor 2015 wordt rekening gehouden met een inwonerstal van 25 miljoen, wat van Mumbai de grootste stad ter wereld zou maken.

Oppervlakte:

438 vierkante kilometer ( inclusief voorsteden)

Functies:

Het commerciële en financiële centrum van India, de belangrijkste haven aan de westkust, katoenindustrie en fabricatie van andere textielsoorten. Voornamelijk lichte industrieën : machine-, glas-, leer-, sigaretten-, chemische en levensmiddelenindustrie.

Zeer belangrijk spoorwegknooppunt met alle delen van India. Tal van culturele en wetenschappelijke instellingen waaronder een universiteit, een academie en diverse musea. Mumbai is ook het centrum van de Indiase filmindustrie, die jaarlijks meer films produceert dan Hollywood. Vandaar haar bijnaam “Bollywood”.

Demografie:

Het geboortecijfer in Mumbai is veel lager dan dat van India. De bevolkingsgroei in Mumbai is dan ook voornamelijk het gevolg van niet aflatende migraties. Elke dag komen er duizend nieuwe mensen aan in Mumbai ( sommige bronnen gewagen van het dubbele en meer) om daar hun geluk te beproeven. Er is een schrijnend tekort aan huisvesting. Gigantische vervuiling is een dagelijkse bedreiging.