WERELDKIDSONLINE

20 jaar Salaam Baalak Stichting

 

1. Activiteiten van de Sholapurkinderen ( zie de rubriek 'onze projecten') rond het DIWALI-feest


Diwali, ook genoemd Deepavali, Divali of Deevali is een van de belangrijkste feesten in het Hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent. De olielampjes , Dipa, traditioneel een kleigebakken lamp, Diya of Dia, met katoen wattenlontje en geklaarde boter (Ghee). Tijdens het feest worden dan ook door het huis en op de erven lichtjes aangestoken. Divali ook bekend als Lichtjesfeest, en wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”. Divali is het enige feest dat heel India verenigt.

 

Het vieren van dit feest gaat gepaard met het nuttigen van zoetig eten. Echter in India steekt men daarnaast ook vuurwerk af. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk altijd geassocieerd met succes en hoop.

 

Begin November organiseerde de Salaam Baalak Stichting een feestje voor de kinderen van hun Sholapur Project.  De kinderen waren terug in Mumbai voor het Diwalifeest en het was een ideaal moment om hun ouders, vrienden en familieleden en andere leden van hun kaste weer te zien die in Mumbai  verblijven. Zodoende konden ze samen Diwali vieren. Er werd vooral gezongen, gedanst en muziek gemaakt. Ze deden dit ook samen met een aantal medewerkers van de Stichting zelf. Ze konden daarbij genieten van een warme lunch en er werden ook geschenkjes uitgedeeld. 


De medewerkers van de Stichting hadden dan ook wat tijd om met de moeders van de kinderen te praten over geboorteregeling and natuurlijk het belang van onderwijs voor hun kinderen. Het was een zeer leuke activiteit en er was vooral de vaststelling dat de kinderen echt vooruitgang maken. Ook hun toenemend zelfvertrouwen en de algemene verbetering van hun situatie en van hun leven is een belangrijke aanmoediging voor al de inspanningen die door iedereen van de Stichting dagelijks worden geleverd.

 

2. SPORTDAG van de Salaam Baalak Stichting


Op 28 en 29 december namen de kinderen van de SB-Stichting samen met vele andere kinderen deel aan een grootse sportdag in het centrum van Mumbai.
Onze straatkinderen waren actief in vele disciplines van de loopwedstrijden. Zij leerden tevens over sportbeoefening en gezond leven en om eens een dag "gewoon" kind te kunnen zijn!. De Stichting is heel trots op al haar kinderen van wie er 7 een medialle behaalden! Eén van de gouden medaillewinnaars (jaja!) zal binnenkort daarom mogen deelnemen aan een districtwedstrijd en zodoende de sportieve degens kunnen kruisen met veel kinderen met een andere achtergrond en sociale afkomst en komende van andere scholen. Een Indiase organisatie zal zorgen voor de maaltijden en de snacks, zowel als voor de T-shirts en de looppantoffels, alhoewel veel kinderen bij de loopwedstrijden zich een stuk beter voelden zonder hun schoenen aan!

 

 

Het was fantastisch om zien hoe de kinderen zich amuseerden, en hun energie konden steken in een aangename en leuke bezigheid. Zo leerden ze in één tijd ook over fitheid en gezondheid en de rol die deze twee eigenschappen spelen in hun algemene levensomstandigheden. Iedereen had "a great time"!